Interviu IBCFocus

Suntem conștienți că pe piață există o criză acută de personal. Dar noi venim cu soluția. Aflați mai multe detalii din interviul acordat IBC Focus de către Directorul Executiv al Moveos – Elena Feroiu.

Lipsa de personal este una dintre cele mai accentuate probleme în sectorul industrial din România. Tocmai din acest motiv, Moveos vine cu soluții inovative pentru gestionarea eficientă a afacerii, cu scopul de a acoperi nevoile clienților și de a oferi suport în livrarea la timp a comenzilor asumate. Cum reacționează piața forței de muncă din România, precum și marile corporații la acest concept și, cel mai important, ce planuri de viitor are compania, am aflat chiar de la Elena Feroiu, Director Executiv Moveos.

Pentru început, vă invităm să ne spuneți câteva cuvinte despre brandul Moveos. Care este scopul și căruia tip de clienți se adresează?

Suntem o companie relativ tânără, înființată în 2016. Pe scurt, Moveos este soluția integrată pentru marile corporații (dar nu numai) în susținerea producției, în ceea ce privește resursele umane. Acolo unde angajatorii se confruntă cu creșteri semnificative ale producției, intervenim cu personalul necesar pentru a-i sprijini. De multe ori, clienții noștri se confruntă chiar și cu provocarea majoră de a concura pentru forța de muncă locală existentă, pe un bazin cu resurse insuficiente. Compania noastră alimentează acest bazin, prin angajați proprii care beneficiază de întreg suportul nostru în ceea ce privește relocarea lor din zonele defavorizate ale țării, oferindu-le încredere, stabilitate și o nouă perspectivă asupra dezvoltării lor ca indivizi.

Cum reacționează forța de muncă din România atunci când vine vorba de noi recrutări?

Putem spune că forța de muncă din România, cel puțin cea căreia ne adresăm noi, constituie un sector destul de inerent. Ne confruntăm și noi cu reticența oamenilor, cu comoditatea și obișnuința de a trăi în condiții inferioare, pe banii statului. De aici și crizele existente pe piața românească. Cu toate acestea, venim cu o ofertă care face diferența și aici nu ne referim doar la pachetul salarial. Acesta nu este singurul aspect care ne definește atractivitatea. Așa cum am menționat mai sus, fiecare angajat este considerat special pentru noi, întrucât înțelegem dificultățile pe care le întâmpină în contextul relocării; așadar, venim în întâmpinarea lor cu specialiști în psihologie, sociologie, care urmăresc evoluția fiecăruia dintre cei peste 500 de angajați ai noștri, care sunt alături de ei în aspectele importante ale noii lor vieți.

Pe piața muncii din România știm că în prezent există o criză acută de personal. Cât de ușor găsiți dumneavoastră forța de muncă necesară pentru a acoperi nevoile clienților?

Nu este ușor. Dacă era ușor, noi nu am mai fi aici astăzi, făcând ceea ce facem. Dar succesul obținut până acum și misiunea pe care ne-am propus-o ne motivează să mergem mai departe cu și mai multă încredere. Satisfacția față de munca noastră este constantă; ea derivă, pe de o parte, din răspunsul pozitiv al clienților noștri față de activitatea pe care o desfășurăm, iar, pe de altă parte, din zâmbetele aduse pe chipurile bărbaților, femeilor, familiilor care nu au primit doar un angajator, ci un "stâlp" format din colegi gata să-i susțină și să le ofere încredere în forțele proprii.

Care a fost până în prezent cea mai mare provocare apărută în cadrul activității dumneavoastră?

Categoric, reticența oamenilor când vine vorba de a munci departe de casă. Și este înțelegător - natura umană ne definește astfel, ieșirea din zona noastră de confort poate fi un proces pe care nu mulți sunt dispuși să-l parcurgă. A fost nevoie doar să ne transpunem în situația lor, pentru a-i conștientiza de barierele și astfel am știut ce acțiuni trebuie să luăm și planurile pe care să intervenim în procesul de acomodare.

De asemenea, să nu uităm de reticența oamenilor când vine vorba de a munci versus a sta acasă cu ajutor social. Aici, subiectul este mult mai complex și poate fi dezbătut în amploarea lui; eventual, putem dedica în viitor un articol exclusiv pe această temă.

Aveți deja în portofoliu o serie de clienți de renume. Cum ați reușit să le câștigați încrederea?

Înainte de a răspunde la această întrebare, doresc să le mulțumesc clienților noștri pentru încrederea acordată. Pun această încredere pe baza faptului că am furnizat încă de la început o soluție integrată funcțională, previzibilă și coerentă. Si, pana in prezent, ne-am pastrat profesionalismul si seriozitatea. Acest lucru este demonstrat de feedback-ul primit de la clienții noștri și, mai presus de orice, de durata parteneriatelor noastre.

Din punctul dumneavoastră de vedere, care dintre următoarele reprezintă o provocare mai mare: atragerea de noi clienți sau menținerea portofoliului actual?

Mi-e greu să compar. Comunul dintre aceste două aspecte este nevoia de îmbunătățire continuă - indiferent dacă ne referim la clienții actuali sau la cei potențiali, un lucru este sigur - trebuie să fim mereu cu un pas înainte, să oferim un pachet inovator și flexibil, fără a pierde din nivelul nostru de profesionalism la care suntem obișnuiți. Prin urmare, aș pune un semn de egalitate între ele.

Care sunt obiectivele pentru anul 2019?

Dorim să devenim alegerea numărul 1 pentru corporațiile și companiile care au nevoie de serviciile pe care le oferim la Moveos. Un alt obiectiv, în paralel, este de a deveni alegerea numărul 1 pentru angajații noștri. Suntem conștienți că aceste obiective principale pentru 2019 implică multă muncă și investiții susținute, dar fără ele nu am putea continua - nu acceptăm alt loc pe podium!